Geschiedenis Wijnen Van Durme

1900 – 1930

Sta ons toe een kort overzicht te maken over het ontstaan van onze firma. De Firma Van Durme werd opgestart in het najaar van 1900, door HENRI VAN DURME, stichter van het bedrijf, hij zou aan het hoofd blijven tot 1930. Zijn cliënteel bestond hoofdzakelijk uit functionarissen en kleine burgerij in het land van WAAS. Grootvader bezocht verschillende malen per jaar het cliënteel en dit per fiets of te voet. Geladen met staaltjes om alzo de klant te overtuigen van zijn verschillende kwaliteiten en aanbiedingen. Op 17 januari 1930, kwam een einde aan het tijdperk van HENRI VAN DURME door zijn overlijden. Henri had verschillende kinderen en wat toendertijd zeer logisch was, geschiedde, hij werd opgevolgd door zijn oudste zoon FERNAND VAN DURME en dit op 29 jarige leeftijd.

 

1930 – 1932

FERNAND VAN DURME was ongehuwd en werd bijgestaan door zijn zuster HILDA VAN DURME, die onlangs overleed op 95 jarige leeftijd. U ziet wat een goed glas wijn niet allemaal kan verwezenlijken. Op 13 Juli 1932 rond 14.00 uur kwam een afschuwelijk einde aan het bewind van FERNAND. Bij het ophalen van een fles wijn, uit eigen kelder, struikelde FERNAND en brak zijn nek met alle gevolgen van dien. Fernand overleed ter plaatse.

 

1932 – 1977

In 1932 bij het overlijden van Fernand, diende terug gezorgd te worden voor een opvolger. Het zou MAURICE VAN DURME worden, wederom bijgestaan door zijn zuster Hilda. Het grote probleem dat zich toen stelde, was het feit dat in 1932 Maurice zijn legerdienst vervulde. Maar een ongeluk bracht ook een geluk met zich mee en een vriend des huizes met name kapitein TRATS, zorgde ervoor dat Maurice mocht thuis blijven om voor zijn moeder te zorgen. Maurice was 20 jaar bij de overname van de zaak, maar zijn zuster was reeds 30 en had toen reeds heel wat ervaring opgedaan. Grootvader Van Durme had in 1918 Kemzeke verlaten en zijn zaak overgebracht naar de Begijnenvest in Antwerpen. Toen reeds voelde Henri Van Durme, dat het met de stad goed zou gaan, gezien de voortdurende uitbreiding van de haven. Nadat Maurice had overgenomen, werkte hij nog enkele jaren voort in de Begijnenvest en bij zijn huwelijk in 1938, nam hij het Huis Carsac in Merksem over, waar tot op heden nog steeds het Moederhuis gevestigd is. Hilda Van Durme heeft Maurice verder geholpen, dit tot 1955 toen zij zich terug trok uit de zaken. Van toen af ging Maurice alleen op stap. Hij ontplooide zich als een uitstekende zakenman en bracht de firma stilaan hoger op.

 

1977 – 1987

In 1977 kwam echter een bruusk en triest einde aan het leven van Maurice. Vanaf 1977, jong als zij was, maar bereid het levenswerk van haar vader en grootvader voort te zetten, nam CHRISTINE VAN DURME de familiezaak in handen. Zij had haar studies in Frankrijk met de grootste onderscheiding volbracht. Ze wist zeer goed wat er van haar zou verwacht worden. In een mum van tijd wist zij haar bedrijf uit te bouwen tot een gezond en volwaardig wijnhuis, zij kende de markt en kocht zelf aan wat tot verbluffende resultaten leidde. Zij had een neus voor iets goeds. Ze verzorgde vooral zelf de contacten met haar cliënteel, wat haar van vanzelfsprekend tot grote resultaten voerde. De liefde die zij voor haar zaak heeft, is niet in enkele woorden over te brengen. Doch iedereen die Christine kent, weet wat er hier bedoeld wordt. Door haar impuls kreeg de firma een gedaantewisseling die opviel.

 

1987 – 2000

Door haar huwelijk met WILLY VAN OPSTAL, in 1987 kwamen er nog verschillende projecten die zij samen zouden verwezenlijken. Zij openden samen Wijnen Van Durme te Koksijde, wat een niet onaardig succes kende. Mede door Christine, had Willy de beste leerschool in handen en leergierig als hij was, ontpopte hij zich in een mum van tijd tot een gedreven wijnkenner en een eerlijk en geliefd zakenman, wat natuurlijk in het groot wijnhuis Van Durme niet onopgemerkt is voorbijgegaan.

 

2000 – heden

1989 was voor Christine en Willy een zeer bijzonder jaar.Waar zij vurig van droomde geschiede op de 3e donderdag van november 1989 uitgerekend  dag van de Beaujolais Primeur werd de opvolging verzekerd door de geboorte van zoon Christophe. Hij zou zijn eerste  schooljaren lopen in het Groenendaalcollege te Merksem, waarna hij zijn middelbare studie’s zou voleindigen in het Scholencentrum Joma eveneens te Merksem.

Na zijn middelbare vorming ging Christophe studeren aan de Karel De grote hogeschool waar hij in Juni 2012 zijn Bachelor diploma Office Management met afstudeerrichting Event en Projectmanagement behaalde met onderscheiding. Na de grote vakantie in 2012 besliste Christophe om nog twee jaar verder te studeren aan de eerder genoemde hogeschool om alsnog zich verder te specialiseren en een tweede Bachelordiploma te behalen. Door deze impuls en met vernieuwde jonge en moderne werkwijze  is de Firma Van Durme verzekerd voor de toekomst.

Samen met ons wil Christophe het familie levenswerk verder zetten en de vierde generatie waar maken.

Wij, Christine, Willy en Christophe  willen iedereen danken die tot op heden en voor de toekomst het vertrouwen in de Firma Van Durme schenkt, want zonder het vertrouwen van uwentwege kon dit alles niet gerealiseerd worden.